Maigās mīklas bumbiņas jeb “vareņiki” – padalīšos ar manas omes Guntas recepti

Ja dzirdējāt vārdkopu “slinkie pelmeņi” (vai “slinkie vareniki”) un jūsu sejā parādījās siltu atmiņu smaids, jūs noteikti esat audzis ģimenē, kur virtuve bija visuma centrs

Omīte tās sauca par klimpām. Bet, ja nē — tad jums ir ļoti paveicies, jo šodien jūs uzzināsiet par ēdienu, kas kļuvis par glābiņu miljoniem saimnieču un iecienītu kārumu miljoniem bērnu. Kas tad tos pazīst? Pazīst tos visi! Bet, iespējams, ar dažādiem nosaukumiem. Slinkie pelmeņi nav nekas cits kā maigas, gaisīgas biezpiena klimpas.

Galvenā atšķirība no klasiskajām — nav nepieciešama ilga veidošana. Mīkla no biezpiena un miltiem tiek izrullēta “desā” un pēc tam vienkārši sagriezta porciju gabaliņos. Viss darbs aizņem aptuveni 15 minūtes, un uz galda ir gardas, sātīgas un veselīgas brokastis vai vakariņas.

Šo ēdienu pazīst:

Aizņemtas mammas, kuras novērtē laiku, bet vēlas pabarot ģimeni ar veselīgu biezpienu.

Vecmāmiņas, kurām šī ir recepte no totālas ekonomijas un izdomas laikmeta.

Visi, kuri uzauguši laikā, kad nebija lielas ēdienu izvēles kā tagad un atceras šo garšu no bērnudārza, skolas ēdnīcas vai vecmāmiņas virtuves.

Tātad, nododu jums to pašu, gadu desmitiem pārbaudīto vecmāmiņas gudrību.

Vecmāmiņas slinko pelmeņu, klimpu recepte

Šī recepte ir žanra klasika. Minimums sastāvdaļu, maksimums maiguma.

Sastāvdaļas (4 porcijām):

Biezpiens — 500 g (vecmāmiņa vienmēr ņēma mājās gatavotu, 5-9%)
Olas — 1-2 gab. (atkarībā no izmēra)
Milti — aptuveni 1 glāze (150-180 g) + nedaudz pārkaisīšanai
Sāls — šķipsniņa
Cukurs — 2-3 ēdamk. (pēc garšas, var nedaudz mainīt)
Vaniļas cukurs — pēc vēlēšanās (tā jau ir mana nelielā modernizācija)

Pasniegšanai:
Skābais krējums, sviests, ievārījums, medus vai ogas.

VIDEO:

 

Pagatavošana:

Sagatavojam biezpienu. Ja tas ir graudains, vecmāmiņa ieteica to izberzt caur sietu vai saspaidīt ar dakšiņu. Tā pelmeņi izdosies maigāki un viendabīgāki.

Iejaucam mīklu. Dziļā bļodā sajauciet biezpienu, olu(-as), sāli, cukuru un vaniļu. Kārtīgi samaisiet līdz viendabīgai masai.

Pievienojam miltus. Pakāpeniski, nelielām porcijām beriet klāt miltus, katru reizi rūpīgi samaisot. Mīklai jābūt mīkstai, nedaudz lipīgai pie rokām, bet tai pat laikā tādai, kas labi saveļas kamolā. Nepārsātiniet ar miltiem. Tieši lieku miltu dēļ tie var kļūt “gumijoti”.

Veidojam. Sadaliet mīklu 2-3 daļās. Uz virsmas, kas nedaudz apkaisīta ar miltiem, izrullējiet katru daļu garā “desā” apmēram 2-3 cm biezumā. Sagriežam. Ar asu nazi sagrieziet katru “desu” 1,5-2 cm platos gabaliņos-spilventiņos. Tos var nedaudz saplacināt ar dakšiņu, lai tie iekšpusē labāk izvārītos, bet no ārpuses iegūtu skaistu rakstu.

Vārām. Lielā katlā uzvāriet sālsūdeni. Uzmanīgi lieciet pelmeņus pa porcijām (nevis visu kalnu uzreiz, lai tie nesaliptu). Saudzīgi pamaisiet. Galvenais vecmāmiņas noslēpums: pēc tam, kad pelmeņi uzpeld virspusē, vāriet tos vēl tieši 2-3 minūtes uz vidējas uguns. Tiem jābūt mīkstiem un gaisīgiem iekšpusē.

Foto – ekrānuzņēmums

Ņemam ārā. Ar putu karoti izzvejojiet gatavos pelmeņus un ielieciet dziļā bļodā. Uzreiz pievienojiet gabaliņu sviesta, lai tie nesaliptu. Pasniedziet nekavējoties, karstus, ar lielu daudzumu auksta skābā krējuma.

Vecmāmiņas padomi:

Ja biezpiens ir ļoti mitrs, miltu var vajadzēt nedaudz vairāk.

Lai pelmeņi noteikti neizjuktu, daži mīklai pievieno 1 ēdamk. cietes.

Nesaldajā variantā var nelikt cukuru, bet pasniegt šādus pelmeņus ar ceptiem sīpoliem un ceptu cauraudzīti.

Lūk, tādi tie ir — vienkāršie, sirsnīgie un neticami garšīgie slinkie pelmeņi. Tā nav tikai recepte, tas ir gabaliņš no mūsu kopējās kulinārijas vēstures. Gatavojiet ar mīlestību un izbaudiet!